Červnová Facebooková bezpečnost

2. 6. 2010

Kamarád vás pozve na oslavu svých „kulatých“ narozenin. Pozval spoustu lidí, ale vy nikoho z nich neznáte. Moc se vám tam nechce. „S kým si budu povídat?“, „Co tam budu dělat?“. Nakonec se ale rozhodnete, že půjdete – když vás kamarád pozval, asi vás tam chce mít, že? Navíc se tam má hrát super hra! Akorát k ní potřebujete svou fotku... U vstupu dostanete kartičku, na kterou musíte napsat své jméno a přidat fotku. Můžete, ale nemusíte, vyplnit ještě nějaké údaje o sobě a napsat, co se vám zrovna honí hlavou. Čím víc toho vyplníte, tím větší je šance na výhru v téhle super hře. Pak kartičku vezmete a vhodíte do osudí. Když to udělá i ten úplně poslední příchozí, začne hostitel jednotlivé kartičky vytahovat, číst nahlas údaje z kartičky a všem ukazovat fotky. Všichni ti cizí lidé teď vědí, s kým žijete, koho volíte, kde pracujete a co děláte o víkendu. Blbá hra, že? Z oslavy naštvaně odcházíte...

Blázním? Kdepak. To je Facebook. S jediným rozdílem – z Facebooku lidé hromadně neodchází kvůli zveřejňování jejich osobních údajů.

Dnes mi Facebook, opět po měsíci od posledních úprav, na nepřehlédnutelné místo napsal: „Nové prvky pro nastavení soukromí“. Jeden už aby se začal bát, co to zas bude. Naštěstí jsem neobjevila nic, co by zásadně změnilo zveřejňování osobních údajů uživatelů. Údaje, které jste doteď měli nějak chráněné, nadále chráněné zůstávají (prý :). Změnila se pouze správa těchto informací. Nutno přiznat, že nastavování je teď o něco přehlednější, kompaktnější.

V nastavení soukromí (Účet => Nastavení soukromí) se vám jako první zobrazí „Vlastní nastavení“, tedy informace o tom, které nejzákladnější údaje o sobě s kým sdílíte. Vidíte zde třeba i to, zda jste se při nastavování zabezpečení někde nespletli nebo nezapomněli nastavit něco, co jste chtěli. Nadále nemáte možnost omezit viditelnost svého jména, profilového obrázku, pohlaví a sítí.

Nebyl by to Facebook, kdyby vám nenabídnul nějaké doporučené nastavení soukromí. S přáteli máte podle tvůrců Facebooku sdílet telefony, adresy poštovní i e-mailové, s přáteli přátel datum narození, náboženské a politické názory. Statusy, fotky, životopis nebo informace o rodině by měli vidět dokonce všichni. Čím víc informací vás Facebook donutí zveřejnit, tím lépe pro něj.

Pomyslnou třešinkou na dortu je zde možnost sdílet všechny základní osobní údaje pouze s přáteli nebo s přáteli přátel jediným kliknutím (což jsem ovšem netestovala, abych nemusela nastavovat své soukromí zpátky). Třešinka nám trochu zkysne nad nastavením soukromí „všichni“, kde, zřejmě opět na jedno kliknutí, můžete všechny informace sdílet se všemi na Facebooku.

Pod každým přehledem „Sdílení na Facebooku“ je také možnost „Upravit nastavení“. Tu můžete využít v případě, kdy jste si vybrali jednu z možností v levém menu a toto zvolené nastavení chcete dále upravovat. Máte pak možnost nadefinovat každé sdílené informaci příslušnou míru zabezpečení. Nastavování je podobné, jako bylo v minulosti, ale všechny informace a možnosti změn jsou dostupné na jedné stránce, například včetně možnosti „Upravit nastavení soukromí alba pro existující fotky“.

Najdeme zde i tlačítko „Náhled mého profilu“, pomocí kterého se můžete podívat, jaké informace z vašeho profilu uvidí někdo z vašich přátel. Na osoby, které v přátelích nemáte, tato možnost i nadále nefunguje. Totéž tlačítko najdete i na stránce dostupné pod odkazem „Zobrazit nastavení“. Zde uvidíte a můžete změnit, kdo vás může vyhledat, kdo si vás může přidat do přátel atd.



Komentáře

  1. Hlavní strana
  2. Blog
  3. 2010 - červen
  4. Červnová Facebooková bezpečnost